【講演概要】
大量調理では、鍋内の温度にむらが起こりやすいと言われる。本研究では、ゆで加熱中の鍋内の温度と流速をCOMSOL Multiphysicsにより数値的に予測し、調理する水と食材の総重量や食材の有無が鍋内温度分布と流れに及ぼす影響を調べた。総重量3 kgと20 kgを比較し、大量調理のように調理する重量が多い方が鍋内の対流が起こりやすく、水温が均一になることが流速の分布図やRa数から示唆された。【キーワード】
大量調理,シミュレーション,温度分布,流速【使用製品】
COMSOL Multiphysics【English title】
Prediction and visualization of temperature distribution and convection in a pot during cooking【Abstract】
The temperature and flow in the pot during cooking were predicted, and the effects of the total weight of water and food to cook and the presence of food were investigated. The more weight to be cooked, the more convection in the pot and the more uniform the water temperature.【Keyword】
large scale cooking, simulation, temperature distribution, flow velocity本サイトの便利な機能や豪華景品が当たるアンケート詳細についてはこちらから